Het Graspoppubliek heeft op de 2e festivaldag een gevarieerd menu voorgeschoteld gekregen. O.a. de Amerikaanse bands Megadeth en Pennywise waren hoogtepunten.


De Amerikaanse nu metal-band Limp Bizkit mocht de lichten doven. Pennywise bracht als afsluiter in Marquee II de punkliefhebbers in vervoering. De band uit Californië gooide hoge ogen met nummers als "Society", "Greed", "We have it all" en het onvermijdelijke "Bro hymn".

Tussen de nummers door toonde het 4-tal aan dat de groep zin voor zelfrelativering heeft. "We klinken net als waterbuffels", klonk het toen ze de toon zochten om "We have it all" in te zetten. "We blijven optreden omdat we het zelf graag doen en we onze fans graag zien", klonk het op het podium tijdens het optreden van Pennywise.

Net voor Limp Bizkit stond Twisted Sister op het podium. De band timmert al sinds de jaren 70 aan de weg, maar was voor het eerst afgezakt naar Graspop. Het was de bedoeling dat zanger Dee Snider gisteren al zijn boek, "Shut up and give me the mic", ging signeren op het festival, maar hij moest afzeggen, omdat zijn bagage was achtergebleven op de luchthaven in New York. "Deze namiddag heeft hij zijn fans toch nog kunnen plezieren met een handtekeningensessie", aldus Stefan Mertes.

Trashmetalpionier Megadeth kreeg de handen in de vooravond vlot op elkaar. Zanger Dave Mustaine had een kraaknet wit hemd aangetrokken en zorgde voor veel stampij met hits als "Hangar 18", "Piece sells, but who's buying" en "Symphony of destruction".

"Ik heb vandaag een bijzonder fijne dag gehad in België. Ik hoop dat jullie het ook zo naar jullie zin hebben", zei de frontman van Megadeth, net voor hij met "Holy wars... The punishment due" zijn vierde optreden op Graspop afrondde.

Thin Lizzy voor het eerst op Graspop
De Ierse hardrockpioniers van Thin Lizzy stonden vanmiddag voor het eerst in hun carrière op het podium van Graspop. Zanger Phil Lynott overleed in 1986, maar Ricky Warwick van The Almighty bleek een goede vervanger.

"De oudere fans genoten van de setlist vol hits, met onder meer "The boys are back in town". "Daarna zag je op de eerste rijen een heel ander publiek voor de Amerikaanse trashmetalband Trivium."

In de tent zorgde The Spudmonsters voor heel wat ambiance met een mix van punk en hardcore. De fans mochten aan het einde van het optreden het podium op om een nummer mee te brullen met de band uit Cleveland in de VS.

Veel make-up op het podium in Dessel
Powerwolf  mocht de tweede dag van het metalfestival Graspop openen onder een blauwe hemel. De Roemeense metalband deed dat met geschminkte aangezichten. Ook Dimmu Borgir haalde de make-up uit de kast. De Noorse blackmetaltrots sloot de Marquee I af.

Zondag sluit de Amerikaanse band Guns N' Roses de 17e editie van het metalfestival af op het hoofdpodium.

(belga)